ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Θεέ μου, Εσύ που ήρθες στις έσχατες ημέρες για να μας σώσεις, Εσύ, που το δειλινό έδιωξες τον Αδάμ από τον παράδεισο και άνοιξες πάλι τον παράδεισο γι΄αυτόν, στο όνομα του σταυρικού Σου θανάτου, σπλαχνίσου με τώρα, που πλησιάζει το τέλος της ζωής μου, τώρα, που μ΄έφτασε το βράδυ. Ο καιρός μου είναι πολύ λίγος, για να ξεπλύνω όλο μου το ρύπο. Δεν μπορώ να ζήσω τόσα χρόνια, ώστε να εξαλείψω το πλήθος των σφαλμάτων μου.

Λυπήσου με Κύριε, ενώπιον του φοβερού Σου κριτηρίου. Σπλαχνίσου με, Θεέ μου, τότε που το έλεος θα έχει εξαντληθεί.

Ρίξε μου ένα ειρηνικό και γλυκό βλέμμα, την ώρα που θα κρίνεις με αυστηρότητα. Θεράπευσέ με από τώρα, και θα είμαι υγιής. Ανόρθωσε με με το έλεός Σου και οδήγησε με σε μετάνοια, για να μπορέσω να Σε συναντήσω εκεί ψηλά με πρόσωπο καθαρό.

Μη μ΄αφήνεις στην εξουσία των εχθρών μου, Κύριε, για να μη γίνω λεία εκείνων που στήνουν παγίδες στην ψυχή μου, για να μη στερηθώ τη Χάρη Σου, για να μη γυμνωθώ από τα δώρα του Πνεύματος.

Θα πλύνω, Κύριε, το ρύπο της στολής μου, για να μην πέσω στο σκοτάδι το εξώτερο μαζί μ΄εκείνον που δεν κρίθηκε άξιος για τη γιορτή του γάμου. Διατήρησε στο λυχνάρι μου το λάδι των καλών οικονόμων, για να μην αποκλειστώ σαν τις μωρές παρθένες.

Λύτρωσέ με Κύριε, από τον τρομερό εκείνο λόγο, που θ΄απευθύνεις σ΄όσους θα έχεις στ΄ αριστερά Σου: “Δεν σας γνωρίζω”.

Με το Αίμα του Σταυρού, που έχυσες για χάρη μου, ελευθέρωσέ με. Με το έλεός Σου ζωογόνησέ με, για να φυλάω τη μαρτυρία του λόγου Σου, να ζω για τη δόξα Σου και ν΄απολαύσω τη χαρά της βασιλείας Σου, που διαρκεί στους αιώνες των αιώνων. Αμήν.