ΟΧΙ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΙ ΟΧΙ ΑΛΙΒΑΝΙΣΤΟΙ

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Ιωαννίκιου Κοτσώνη “ΟΧΙ ΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΤΟΙ ΟΧΙ ΑΛΙΒΑΝΙΣΤΟΙ”)

Χριστιανέ μου,

Χριστιανή μου,

Ξέρεις ότι γεννήθηκες μέσα στην Εκκλησία; Λάθος θα μου πεις. Εγώ γεννήθηκα σε μια κλινική, σ΄ένα νοσοκομείο.

Όχι. Δεν κάνω λάθος. Γεννήθηκες μέσα στην Εκκλησία μας. Και μάλιστα μέσα στη κολυμβήθρα. Πότε;

Όταν βαφτίσθηκες. Στα βαφτίσια σου, λοιπόν γεννήθηκες πνευματικά. Εκεί άρχισες να αναπνέεις την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Πήρες όνομα χριστιανικό. Έγινες Χριστιανός ή Χριστιανή. Έγινες μέλος Χριστού. Του Σώματος του Χριστού. Γιατί όπως το σώμα μας έχει διάφορα μέλη, χέρια, πόδια, μάτια, αυτιά κλπ, έτσι και ο κάθε βαπτισμένος ή βαπτισμένη στο όνομα της Αγίας Τριάδος είναι μέλος του Σώματος της Εκκλησίας, που Κεφαλή έχει τον Χριστό. Έτσι, λοιπόν, το πρώτο σου σπίτι είναι η Εκκλησία. Μέσα στην Εκκλησία γίνεται η λατρεία και η κοινή προσευχή όλων των Χριστιανών. Βέβαια παντού μπορούμε να προσευχόμαστε και να υμνούμε τον Θεό, την Παναγία μας, τους Αγίους. Αλλά μέσα στην Εκκλησία όλοι μαζί, με μια φωνή, με μια καρδιά αναπέμπουμε τις παρακλήσεις μας, τις δοξολογίες μας και έτσι μας ακούει περισσότερο ο Κύριος. Όπως όταν γίνεται μια μεγάλη διαδήλωση. Όπως όταν γίνεται ένα πολυπληθές συλλαλητήριο. Καταλάβατε αδελφοί μου;

Αλλά το σπουδαιότερο ξέρετε ποιο είναι; Ότι μέσα στην Εκκλησία τελείται το μεγαλύτερο μυστήριο. Ποιο; Η Θεία Λειτουργία.

Μπορείς να μου πης ποια είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου; Μήπως η στιγμή της γιορτής σου; Η στιγμή μιας επιτυχίας; Η στιγμή του πτυχίου σου; Η στιγμή του έρωτος σου και του γάμου; Η στιγμή που σου έτυχε το λαχείο; Η στιγμή που πήρες ένα προσοδοφόρο διορισμό; Η στιγμή που έμαθες 2-3 γλώσσες; Η στιγμή που θεραπεύθηκες από μιά αρρώστεια; Όλα αυτά δίνουν μια χαρά και είναι ανθρώπινα. Υπάρχει όμως και μια άλλη στιγμή ευτυχίας.

Ευτυχίας που δεν χάνεται, δεν ξεθυμαίνει γιατί είναι υπέρλογη, υπερανθρώπινη, πνευματική. Είναι η στιγμή της Θείας Λειτουργίας όταν μάλιστα αξιώνεσαι να μεταλαμβάνεις, (όχι απίθανα, εύγευστα φαγητά και ποτά) αλλά το γλυκύτατο και λυτρωτικό Σώμα και Αίμα του Σταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού.

Αυτή η στιγμή είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου.