ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ 2022

Το Σαββάτο της 06 Αυγούστου 2022, η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σοχού Λαγκάδα, πανηγύρισε το Θαβώρειο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού του οποίου φέρει ως Μονή το όνομα. Πλήθος κόσμου συνέρευσε από νωρίς στην πανήγυρη, η δε προσέλευση των πιστών συνεχίστηκε αμείωτα καθόλη την εορτή.

Στην είσοδο του Ναού
Πέριξ του Ναού
Αναγκαστικά πολλοί προσκυνητές πάρκαραν τα αυτοκίνητα έξωθεν της Πύλης

Της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων ο οποίος τίμησε τον Ηγούμενο και τους Πατέρες της Μονής δια της παρουσίας του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Πλάτων με τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Ιωαννίκιο Κοτσώνη

Θα παραθέσουμε παράλληλα με την παράθεση του φωτογραφικού υλικού, αρχικά τον λόγο που εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Πλάτων επί τη ευκαιρία της εορτής, ακολούθως δε,τον χαιρετισμό του Ηγουμένου κ. Ιωαννικίου, προκειμένου να ακουστούν εκ νέου τα βαθιά πνευματικά νοήματα που ειπώθηκαν, προς τέρψιν των επισκεπτών της ιστοσελίδας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε τα εξής:

Η Μικρά Είσοδος

Το γεγονός της Μεταμόρφωσης του Κυρίου αυτό καθ΄εαυτό είναι μια πρόκληση για  όλους εμάς, οι οποίοι, εν τω κόσμω οικούντες, περικείμενοι στην αμαρτία, καλούμαστε στην προσωπική μας μεταμόρφωση. Η φράση του Αποστόλου Πέτρου « Κύριε καλόν εστί ημάς ώδε είναι» δείχνει την ενδόμυχη αυτή επιθυμία να μείνουν εκεί, να κατασκηνώσουν εκεί για να συνεχιστεί αυτή η θέα του Ακτίστου Φωτός.

Και αυτή η παράκληση του Αποστόλου Πέτρου είναι αυτή που μας χαρακτηρίζει και μας κάνει και εμείς να ζητούμε την δική μας μεταμόρφωση, την θέα του Θεού , την εσωτερική μας ανακαίνιση η οποία επιτυγχάνεται μόνο όταν μπορέσουμε να απαλλαγούμε από τα πάθη, τις μικρότητες, τα λάθη, τις αμαρτίες, όλα εκείνα τα μας κρατούν δέσμιους εδώ στην γη και δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε την επικοινωνία μας με τον Χριστό. Για αυτό «καλόν εστι ημάς ώδε είναι».

Αποστόλου το Ανάγνωσμα πρόσχωμεν…

Είναι καλό αδερφοί μου να παραμείνουμε μέσα στην Εκκλησία. Ακούγοντας όλα εκείνα τα οποία εκύρηξαν οι Απόστολοι , εδογμάτισαν οι Πατέρες της Εκκλησίας, συνέγραψαν οι  Αγιοι Πατέρες που μας άφησαν ως ιερά παρακαταθήκη,  «καλόν εστι ημάς ώδε είναι», να μείνουμε ενωμένοι και ενσωματωμένοι μέσα στην Εκκλησία, σεβόμενοι τις αποφάσεις της, εν Αγίω Πνεύματι  πάντα παίρνονται οι αποφάσεις της Εκκλησίας.

Πρέπει πάντοτε να υπακούμε στην ιεραρχία της Εκκλησίας, να ακούμε  πάντοτε τον Ποιμενάρχη μας, ο οποίος θα δώσει λόγο στον Θεό, και πρέπει να ακούμε πάντοτε τις σοφές συμβουλές των πνευματικών μας πατέρων, ώστε να υπάρχει ενότητα μέσα στην Εκκλησία, διότι αυτό είναι το παν. Λάθη, πάθη, αδυναμίες και πειρασμοί πάντοτε θα υπάρχουν μέσα στην Εκκλησία και διαιρέσεις και σκιές.

Σοφία ορθοί

Όμως η Εκκλησία είναι μια με κεφαλή τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, αποστολική, καθολική, αμόλυντη και άμωμος, έτσι όπως την ίδρυσε και την θέλησε ο Θείος Ιδρυτής Της, παρά τα λάθη των μελών της, ώστε να μπορεί να ανακουφίζει, να  θεραπεύει και να σώζει τον κόσμο. 

Η Εκκλησία είναι η σωτηρία όλου του κόσμου και δια της Εκκλησίας ο Θεός καλεί τον κόσμο σε μετάνοια.

Παραμένουμε ενσωματωμένοι στην Εκκλησία, εμπνεόμενοι από την διδασκαλία της, αγιαζόμενοι από τα άγια της μυστήρια και δη του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας.

Το Χερουβικό με τη συνδρομή ψαλτών μοναχών από Μονές της Νοτίου Ελλάδος που συνδέονται πνευματικά με την Μονή
Η Μεγάλη Είσοδος
Ως τον Βασιλέα των όλον υποδεξόμενοι….

Εξαντλώντας όλες τις δυνάμεις μας στον καλό πνευματικό αγώνα  και κάνοντας και εμείς ένα μικρό ευαγγελισμό  μέσα στο οικογενειακό μας περιβάλλον, μέσα στο εργασιακό μας περιβάλλον, μέσα στην κοινωνία.

Μια κοινωνία σήμερα, που δεν θέλει να ακούει για Χριστό, για Θεό. Όμως εμείς πρέπει πάντοτε καθημερινά, να δίνουμε την μαρτυρία της πίστεως, της ελπίδος και της αγάπης.

 Και πως θα την δώσουμε;

Θα την δώσουμε και με τον λόγο αλλά και με τα έργα μας, το παράδειγμα μας.

Η ζωή μας να είναι ένα απαστράπτον κήρυγμα μέσα σε αυτή την κοινωνία που διώκει τον Χριστό από τη ζωή της οικογένειας, του σχολείου,της εργασίας.

Εμείς να δίνουμε παντού και πάντοτε την μαρτυρία της πίστεως δοξάζοντας το όνομα του μεγάλου Θεού που μας δίνει τόσες μεγάλες δωρεές και ευεργεσίες.

Μπορεί να δοκιμαζόμαστε, μπορεί να έχουμε κρίσεις απανωτές στην εποχή μας, αλλά, ας μην απογοητευόμεθα, μεγάλος είναι ο Θεός και ό,τι επιτρέπει, είναι για την δική μας ωφέλεια, για την δική μας πνευματική ωφέλεια.

Για αυτό αν και δοκιμαζόμενοι θα πρέπει εμείς να δοξάζουμε τον Θεό και να Τον παρακαλούμε γρήγορα να μας σώσει από τις δοκιμασίες και τα αδιέξοδα.

Σας εύχομαι ο μεταμορφωθείς Κύριος να μας δίδει πάντοτε την Χάρη και την ευλογία Του ώστε όλοι μας εσωτερικά, μέσα στις σκέψεις, την καρδιά και το νου μας να επιτύχουμε την μεταμόρφωση μας. Μέρα με την μέρα και εμείς να ερχώμεθα πιο κοντά στον Θεό και να απολαμβάνουμε τη Θέα και την κοινωνία Του. Και είθε αυτή η μεταμόρφωση να είναι το εφαλτήριο που θα μας φέρει πιο κοντά στην Βασιλεία των Ουρανών. Αμήν

Ο Σεβασμιώτατος ευλογεί τα σταφύλια

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Ηγούμενος της Μονής κ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης ο οποίος στον χαιρετισμό του σημείωσε τα εξής:

Πρώτος έλαβε την ευλογία ο Ηγούμενος κ. Ιωαννίκιος Κοτσώνης

Σεβασμιώτατε, ευχαριστούμε που με την παρουσία σας, ήλθατε να μας τιμήσετε, να μας αγιάσετε μέσα από την Θεία Λειτουργία, να δημιουργήσετε ένα νοερό Θαβώρ στις ψυχές μας.

Παρακαλούμε θερμά την Σεβασμιώτητα σας, για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, τους μοναχούς, τις μοναχές, τον λαό του Θεού, να εύχεσθε να κάνει ο καθένας μας, μια προσωπική μεταμόρφωση.

Και να ευχηθούμε όλοι μαζί, το Φως του Κυρίου μας, το άκτιστο Φως, το Θαβώρειο Φως, να απλωθεί σε όλο τον κόσμο, στην πατρίδα μας, και όλοι ο λαοί της γης να γνωρίσουν δια αυτού την αλήθεια, να γνωρίσουν το λαμπροφόρο και ηδύμορφο πρόσωπο του Κυρίου μας Θεανθρώπου Ιησού στον οποίο μόνο υπάρχει ειρήνη, χαρά, ελπίδα.

Εύχεσθε να μας αξιώσει ο Θεός όλους  στο αιώνιο Θαβώρ, στο Θαβώρ της Βασιλείας του Θεού. Εκεί, να βρεθούμε όλοι μαζί και να απολαμβάνουμε μαζί με τους Αγγέλους και τους Αγίους της Εκκλησίας μας, την δόξα και το άφθαρτο, αιώνιο μεγαλείο της Αγίας Τριάδος.

Να σας ευχαριστήσουμε και πάλι, να ευχαριστήσουμε τους σεβαστούς μας ιερείς που ήρθαν εδώ να συμπανηγυρίσουμε, να ευχαριστήσουμε τις μοναχικές αδελφότητες που ήρθαν από μακριά να συμπανηγυρίσουν μαζί μας, να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους της πολιτείας μας και τον λαό του Θεού, ο οποίος πάντοτε αγαπάει τις εορτές της Εκκλησίας μας, αγαπάει τα μοναστήρια μας και να ευχηθούμε όλοι να βρεθούμε στο Θαβώρ της Βασιλείας του Θεού με τις ευχές σας.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στους προσκυνητές.

Έξω από το αρχονταρίκι

Η χάρη του Μεταμορφωθέντος Χριστού είη μετά πάντων των ανθρώπων. Αμήν και του χρόνου.